Hoe kan ik leven met een partner met Autisme?

Hoe kan ik leven met een partner met Autisme?

Leven met een partner met Autisme is vaak een hele klus!

“ Ik ben ooit op hem gevallen omdat hij zo stabiel en begripvol was en hij zo goed kon luisteren en dit was de aandacht die ik van huis uit zo miste. 20 jaar later realiseer ik me hoe passief en star hij is, maar toch hou ik nog steeds van hem”. " We hebben best een fijne relatie, maar we hebben dagelijks misverstanden en ik zou graag onze communicatie willen verbeteren"

De weg van bewustwording en (H)erkenning van Autisme is vaak lang

De gevolgen van Autisme zijn ook voor de partner vaak groot. Ik hoor vaak van de grote lijdensdruk en de strijd om er tekens weer het beste van te maken. Het is meestal een lange weg, voordat je in de gaten hebt wat er met je man aan de hand is en voordat je partner bereid is hiervoor open te staan en voordat je aan onderzoek en de juiste begeleiding toekomt. Dan ben je vaak veel jaren verder. Zonde! Want hulp kan veel lijden voorkomen.

De lijdensdruk van de partner is vaak hoog

"Want je wil je partner ook beschermen en geen kwaad over hem spreken, maar het is wel zwaar met die heftige buien van hem. "Je voelt je tekort schieten naar je kinderen die dit allemaal voor hun kiezen krijgen". Dat geeft dan ook vaak veel stil verdiet.

Het onbegrip over Autisme is nog steeds groot

je beste vriendin: “ Tjonge dat jij met die man doorgaat zeg”. Je loopt (onbewust) met plaatsvervangende schaamte op een verjaardagsfeestje of in het openbaar en probeert altijd oplettend zoveel mogelijk op te vangen van zijn bijzondere gedrag en probeer jij uit te leggen waarom hij zo reageert.  Zo sprak ik eens een ondernemersvrouw met een Autistische man. Zij ving telkens zijn medewerkers op, nadat hij ze weer helemaal de huid vol gescholden had. Hij vond het allemaal wel meevallen en toonde helaas weinig inzicht in zijn eigen gedrag. Dit ook vaak een probleem van verschillen in de perceptie van het gedrag van de autistischer partner. Dan is hij uit zijn dak gegaan, jij lig 3 dagen in de kreukel en moet hiervan bijkomen terwijl hij het de andere dag al vergeten is en niet begrijpt waarom jij je zo terugtrekt. Het risico is dan dat jij hierdoor sociale situatie gaat vermijden en deze afzegt. En dat is niet natuurlijk niet goed voor jou!

Met je ziel onder je arm!

Vaak loop je dan met je ziel onder je arm als anderen je niet begrijpen en jullie als stel zelfs mijden. Of schaam je je soms om het gedrag van je man, maar is het lastig om dit uit te leggen, want je wil hem niet afvallen.

De verhalen van partners (meestal vrouwen)

“Alles komt op mijn schouders terecht met  een drukke baan maar ik regel ook alles voor de kinderen en ik sta op het punt me ziek te melden maar mijn werk en mijn collega’s zijn juist mijn houvast”. ”ik moet altijd voorzichtig zijn met timing en hoe ik iets vraag, anders krijg ik de wind van voren met een enorme scheldpartij en dan heb ik dagen nodig om weer bij te komen”. ”Ik voel me vaak eenzaam omdat ik de intimiteit en de spontane kus en een goed gesprek mis en kan met emotionele dingen niet bij hem terecht". ”Ik wil hem ook beschermen naar de buitenwereld maar ik zou zo graag gewoon willen vertellen wat er aan de hand is”.

Hoe is de aandacht voor de partners in de reguliere GGZ?

Individuele hulpverleners: “ Uw man is hier in behandeling. Daarom past relatietherapie niet binnen de DBC (...omdat dit niet vergoed wordt)”.  “ Ja maar mevrouw! Uw man heeft nu eenmaal autisme, daar kan hij niks aan doen”.

De lijdensdruk van partners wordt in de reguliere GGZ nogal eens onderbelicht of zelfs helemaal vergeten. Immers de GGZ is traditioneel gericht op “ individuele diagnostiek en behandeling van de patiënt”. Deze moet eerst een Diagnose Behandel Combinatie krijgen ( DBC) zodat het in een module past die de zorgverzekeraar inkoopt en uitsluitend bedoelt is voor " de patiënt" . Dan sta je als partner in de kou!  Een gesprek met een onafhankelijk deskundige buiten de reguliere zorg kan dan een verademing zijn.

Hulp zoeken, is een moedige stap naar erkenning!

Gelukkig lukt het veel vrouwen vasthoudend te zijn en met hun partner tot een gesprek te komen over het vermoeden van Autisme. Als het lukt komen jullie samen of we starten met een individueel relatie gesprek, omdat je man nog niet zo ver is. Dan begeleid ik je in hoe jij optimaal met je partner om kunt gaan. Je krijgt concrete adviezen en ik steun je bij het beter omgaan met de hobbels die je dagelijks in de omgang met je Autistische partner moet overwinnen. Zoals: Ik geef voorlichting en veel uitleg; Wat is Autisme en wat is gedrag wat je niet hoeft te accepteren? Hoe ga jij zo goed mogelijk met de stress en de gemissen in de ( intieme ) relatie om? Waar kun jij duidelijker je grenzen aangeven en duidelijker vragen wat je nodig hebt? Hoe bewaak jij je persoonlijke behoeften? Hoe ga je met de reacties van de buitenwereld om? Hoe onderhoudt je jouw eigen sociale contacten? Ik geef je de waardevolle tools en help je om jullie leven weer goed leefbaar en liefdevol te maken.

De resultaten van begeleiding van stellen met Autisme

Het is vaak alsof de kurk van de fles gaat! Want er is zoveel opgekropte frustratie en verdriet dat er dan uit moet. En dat is prima! Het lucht enorm op en geeft ruimte om er open over te mogen praten. is er nu nog massale afwijzing van hulp bij je partner schroom dan niet om voor jezelf hulp te vragen! Maar gelukkig lukt het meestal alsnog om jer partner te betrekken en ontstaat er tijdens in de relatietherapie alsnog verrassend grote bereidheid om wat samen aan de slag te gaan over gedragsveranderingen en betere taakverdeling. Jullie krijgen praktisch bruikbare en concrete adviezen in een gespreksklimaat waarin alles gezegd kan worden. Waar je thuis op heftige weerstand stuit maar dat er in de  "setting "  van de relatietherapie lukt het in mijn praktijk verrassend goed om meer wederzijds begrip te krijgen en de inzet bij de autistische  partner is soms hartveroverend. Dit helpt jou om weer warme gevoelens te kunnen krijgen voor je partner, zodat de liefde weer kan stromen en de intimiteit kan verbeteren in jullie relatie.


Lees eens verder op "Relatie en autisme".  Of twijfel je over de voortzetting van je relatie? lees "Autistische partner, blijven of weggaan?"


Leer beter met je partner omgaan en krijg tips hoe jullie je leven samen beter kunnen maken

Heb jij een partner met Autisme?

Stel je vragen en krijg vrijblijvend advies

Ja ik wil graag overleg!
Autisme en relatie Perspectief Zoetermeer, Waddinxveen, Lansingerland, Nootdorp