Heeft relatietherapie zin?
Heeft relatietherapie zin?
Mogelijk loop je al heel lang (jaren) met dit idee rond. Maar durf je het niet met je partner te bespreken, uit angst dat het dan “het begin van het einde” kan betekenen. Ja er is durf voor nodig en mogelijk ben je wat conflictvermijdend of ben je bang dat je partner hier ontkennend en boos, of bagatelliserend op reageert. En het alsnog allemaal bij het oude blijft.
Hoe moet je deze stap aanpakken?
Je kunt zo doorgaan maar meestal is het uitstel van executie. En wacht je te lang, dan creëer je je eigen selffulfilling prophecy en is het inmiddels te laat op het moment dat je in relatietherapie komt. Dus je boekt juist tijdwinst nu jullie nog de verwachting koesteren dat het nog goed kan komen. En meestal is dit ook zo. Zo kunnen 9 van 10 stellen weer op bevredigende wijze doorstarten, of hun relatie zelfs op een hoger plan brengen. Er is moed en vasthoudendheid voor nodig om alsnog je twijfels met je partner te delen en een confronterend gesprek te forceren. Mijn ervaring is positief omdat je partner "wakker schrikt" en zo ontstaat alsnog de opening tot relatietherapie. Je partner wil alsnog met jou naar relatietherapie. Dus geef de moed niet bij voorbaat op!
De eerste "stap" is een daalder waard
Heb ik je nog niet overtuigd of durf je het gewoon weg nog niet aan? Kom dan eerst alleen en ik help je met advies wat jij zelf kan doen om de relatie te verbeteren én wat de beste strategie is om je partner alsnog te betrekken bij relatietherapie. Want als ik start met een individuele relatietherapie dan lukt het me meestal wel de partner alsnog te betrekken.En als je samen vele goede jaren in herinnering kan roepen en nog gevoelens voor elkaar hebt en met respect met elkaar omgaat dan heb je een goede kans om je relatie te redden.
Van onvoorwaardelijke naar voorwaardelijke liefde
Soms kom ik stellen tegen die geloven in de romantische gedachte van de onvoorwaardelijke liefde. Maar je hebt toch ook verwachtingen van elkaar? En hebt toch ooit voor hem of haar gekozen met de verwachting dat je partner je op meerdere vlakken gelukkig zal maken? Vaak gaat de ene partner zich (mentaal en/ of fysiek meer terugtrekken en er wordt niet meer gevreeën. De ander gaat minder delen en is ontevreden, maar spreekt dit niet duidelijk uit en zo kun je in een impasse komen. Relatietherapie is dan echt een goede remedie!
En als relatietherapie niet helpt om de relatie te verbeteren?
Relatietherapie is eigenlijk vrijwel altijd goed. Omdat je daarna naar jezelf, naar elkaar én naar de kinderen oprecht kunt zeggen dat je er alles aan gedaan hebt. Juist door dit proces samen door te maken kun je er ook samen achter komen dat scheiding beter is en mentaal kun je de klap dan ook beter opvangen. Zo creëer je betere kansen voor een goede samenwerking als ouders in het belang van de kinderen. Hierdoor creëer je aanzienlijk betere kansen dat je goed door je rouwproces heen komt en je leven weer positief op kan pakken. Hierbij bied ik jullie desgewenst nog nazorg om de stappen voor te bereiden en hoe jullie je besluit beter aan de kinderen kunt vertellen.
Hoe werkt relatietherapie?
Als jullie hetzelfde doel hebben en bereid zijn goed samen te werken dan maken jullie goede kans tot succes. Want 9 van de 10 stellen komen er samen weer goed uit. In de praktijk is er vaak 1 die nog twijfelt, maar dat is geen belemmering voor relatietherapie. Dan spreken we een "oefenperiode" af en geef ik jullie duidelijke instructies en oefeningen mee. Zo leer je beter communiceren, wat thuis al vaak lange tijd niet meer is gelukt. En door een veilig en gestructureerd gespreksklimaat leren jullie gevoelens en behoeften open te delen en goed uit te onderhandelen naar Win-Win. Gevoelens komen soms onverwachts weer terug en zo maken jullie een goede kans. Lees verder over hoe een relatietherapeut te werk gaat.
Nieuwsgierig geworden over de mogelijkheden van relatietherapie? Lees dan verder op de site on Relatietherapie.